HVO primair

Humanistisch Vormingsonderwijs
en Levensbeschouwing (HVO) op
de openbare school.

 

Humanistisch vormingsonderwijs (HVO) is sociale levenskunde. In de lessen begeleiden vakdocenten HVO de kinderen bij het ontwikkelen van een persoonlijk levensbeschouwelijk kompas en een open houding.

Zij doen dit door kinderen gezamenlijk eigen levensvragen, ervaringen en ideeën te laten onderzoeken op een kritische en creatieve manier. Dit gebeurt in een sfeer van veiligheid en vertrouwen. Specifiek in HVO is de dialoog tussen kinderen. Zo leren ze zichzelf en de ander  beter kennen en verschillen te respecteren. Daarmee leren zij ook bewust keuzes maken en daar verantwoordelijkheid voor nemen.

Tevens leren kinderen in de lessen HVO belangrijke figuren uit de humanistische traditie kennen, zoals de filosofen Erasmus en Spinoza. Hiervan kunnen kinderen ook nu nog veel leren over het leven en het omgaan met elkaar in een democratische samenleving.

In het HVO wordt gewerkt vanuit het humanisme als inspiratiebron

Humanisme is een niet-godsdienstige levensbeschouwing, die de menselijke waardigheid centraal stelt. Vrijheid en verantwoordelijkheid, betrokkenheid, zelfbeschikking en gelijkwaardigheid zijn hierbij kernwaarden.  Wilt u meer weten over het Humanisme als levensbeschouwing? Kijkt u dan eens op de site van het Humanistisch Verbond: http://www.humanistischverbond.nl