HVO primair

Humanistisch Vormingsonderwijs
en Levensbeschouwing (HVO) op
de openbare school.

Op deze pagina vindt u informatie over

HVO op de openbare basisschool van uw kind(eren).

De lessen HVO

De lesonderwerpen

Humanisme

 

HVO op de openbare basisschool van uw kind(eren)

Iedere leerling op de openbare basisschool heeft recht op Humanistisch Vormingsonderwijs. Dit recht is vastgelegd in de Wet op het Openbaar Onderwijs, artikel 50 en 51. De lessen vinden plaats onder schooltijd. Er zijn voor u geen extra kosten aan verbonden. 

Wordt HVO al op de school van uw kind aangeboden? Dan kan het zijn dat dat niet in elk leerjaar gebeurt. Wordt er op de school van uw kind nog geen HVO gegeven en heeft u daar wel belangstelling voor? Op de site van het Dienstencentrum GVO en HVO vindt u informatie over de stappen die u kunt zetten, zodat HVO ook op uw school mogelijk wordt. De website van het Dienstencentrum GVO en HVO is: www.gvoenhvo.nl

De lessen HVO

In de lessen HVO onderzoeken kinderen hun eigen ervaringen en ideeën met en over hun eigen leven en het leven van anderen.  Er is volop ruimte om dit in alle openheid en veiligheid te doen. Specifiek aan de lessen HVO is de dialoog tussen kinderen. Ze worden op speelse wijze aangemoedigd om met elkaar te delen wat ze denken, voelen, willen en doen.

De lesonderwerpen

Lesthema’s worden afgeleid van datgene wat kinderen bezig houdt, zoals vriendschap, pesten, dieren, de toekomst, bang zijn, wel of niet geloven. Ook worden actuele thema’s behandeld zoals de Rechten van het Kind en internetgebruik. Het uitspelen, herkennen en bespreken van kleine of grote dilemma’s stelt kinderen in de gelegenheid om eigen waarden en normen te onderzoeken en ontwikkelen. Uiteraard worden de lessen afgestemd op de leeftijd van de leerlingen.

Humanisme

De lessen HVO worden gegeven vanuit  Humanistische principes. Dat betekent niet, dat het doel van de vakdocent HVO is om van uw kind een Humanist te maken. De lessen zijn bedoeld om uw kind vaardigheden aan te leren, die het hem of haar mogelijk maken om zelf te bepalen welke levensbeschouwing het beste bij hem of haar past. Wàt leerlingen kiezen is minder belangrijk dan  dàt leerlingen kiezen!

Voor meer informatie over het Humanisme kunt u terecht op de website van het Humanistisch verbond http://www.humanistischverbond.nl of op de website van Human http://www.human.nl